Πληροφορίες

Στο νότιο Αιγαίο, στην καρδιά των Κυκλάδων, βρίσκεται η Αντίπαρος, ένα νησί μικρό και βραχώδες, σχεδόν άνυδρο. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με την ονομασία "Ωλίαρος", λέξη φοινικικής προέλευσης, η πιθανή σημασία της οποίας είναι "δασώδες βουνό". Ο τόπος, συμπεριλαμβανομένων των κοντινών ακατοίκητων νησίδων, έχει αξιόλογη ιστορία, καθώς αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αναδείξει ίχνη κατοίκησης ήδη από τη νεολιθική εποχή. Μάλιστα, στη νησίδα Σαλιαγκό, χαμηλή χερσόνησο στον ισθμό Πάρου - Αντιπάρου κατά την αρχαιότητα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρύματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη εκεί του αρχαιότερου οικισμού των Κυκλάδων.

Με το πέρασμα των αιώνων η Αντίπαρος πήρε τη σημερινή της ονομασία εξαιτίας της εγγύτητάς της με το νησί της Πάρου, σχέση γεωγραφική που ακόμα και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη και την ευημερία του νησιού. Άλλωστε, ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, η Χώρα της Αντιπάρου, βρίσκεται απέναντι από την Πούντα της Πάρου, στο στενότερο σημείο ανάμεσα στα δύο νησιά, εκει που η απόσταση μεταξύ τους δεν ξεπερνά το ένα ναυτικό μίλι. Εδώ διατηρείται το ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου, ιστορικό κέντρο του οικισμού, που απέχει ελάχιστα από το λιμάνι. Άλλοι σημαντικοί οικισμοί είναι ο Σωρός, ο Κάμπος και ο Άη Γιώργης στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Αντίπαρος, άλλωτε απομονωμένο ψαροχώρι των Κυκλάδων, έχει γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός που αποτέλεσε το αρχικό έναυσμα της ανάδειξης του νησιού σε τουριστικό προορισμό, που δεν είναι άλλο από την επιλογή της Χώρας της Αντιπάρου από τη Φίνος Φιλμ ως τόπο γυρισμάτων της ταινίας "Μανταλένα". Η επιτυχία της ταινίας έκανε γνωστό το νησί στο ελληνικό κοινό. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 η Αντίπαρος αναδεικνύεται σε δημοφιλή προορισμό εναλλακτικών διακοπών και προσελκύει κυρίως Ευρωπαίους τουρίστες που επιλέγουν της απομακρυσμένες και αμμώδεις παραλίες της για γυμνισμό. Σήμερα η Αντίπαρος αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών πολλών Ελλήνων και Ευρωπαίων επισκεπτών, καθώς και τόπο επένδυσης Αμερικάνων παραθεριστών. Για όλους αυτούς το μικρό νησί συνιστά τόπο ονειρικό, όπου το κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο με τους γραφικούς κατάλευκους οικισμούς, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τις ανθισμένες βουκαμβίλιες και τις υπέροχες παραλίες συνδυάζεται με έντονο τοπικό χαρακτήρα, αυθεντικές γεύσεις και εξαιρετική φιλοξενία.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μέσω της Πάρου.

  • Από το Λιμάνι της Παροικίας Πάρου φεύγουν καραβάκια για την Αντίπαρο, από το Πάσχα έως τον Οκτώβριο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 30 λεπτά και το καραβάκι δεν μεταφέρει οχήματα. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.
  • Τακτικά λεωφορεία από την Παροικία (το ΚΤΕΛ βρίσκεται στο λιμάνι) αλλά και από άλλες περιοχές της Πάρου, σας μεταφέρουν στο λιμανάκι της Πούντας, από όπου μπορείτε να πάρετε το ferry boat, το οποίο σε 7 - περίπου - λεπτά, φτάνει στην Αντίπαρο. Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας, από το λιμάνι της Πάρου ακολουθήστε τις ταμπέλες προς Αλυκή - Πούντα. Με το ferry boat μπορούν να περάσουν στο νησί όλα τα οχήματα.

Πληροφορίες για δρομολόγια ferry boat και λοιπές μετακινήσεις εδώ